Aan de leden van ISMA en de deelnemers aan ISMA activiteiten
Wij zien terug op inspirerende bijeenkomsten afgelopen zomer 2024 en kijken in deze nieuwsbrief vooruit naar het nieuwe jaar.
Op 18 juni sprak Prof. dr. Erik Peper, San Francisco State University over: ‘Tech Stress: the negative impact of technology on our health and strategies to cope with them’ (in het Nederlands) in Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn.
In een plezierige sfeer in een interactieve hybride bijeenkomst bood hij een combinatie van theoretische perspectieven en praktische oefeningen.
Erik is co-auteur van het boek:
TechStress-How Technology is Hijacking our Lives, Strategies for Coping and Pragmatic Ergonomics (Peper, Harvey& Faass, 2020).
Op 27 augustus presenteerde Dr. Lara Solms de resultaten van haar recente PhD studie over coaching met medische specialisten in de Amershof, Amersfoort.
Geeske te Gussinkloo, MA, bestuurslid van NOBCO, de Nederlandse Orde van Professionele Coaches, de Nederlandse tak van de internationale EMCC startte de discussie over de praktische implicaties van de uitkomsten van de resultaten van Lara.
Lara is post-doctorale onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is lid van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek van de NOBCO. Zij ontving de NOBCO Quality Award 2023 voor haar bijdrage aan de professionele coaching.
BLIK VOORUIT
Voor begin 2025 staat op het programma:
Stress- en spanningsgerelateerde klachten: overeenkomsten en verschillen
door drs Nol Bernards arts, stressfysioloog, docent en onderzoeker, mede-lid ISMA-Nederland.
Wil je weten wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen spanning gerelateerde klachten als gevolg van een gewone overspanning en stress gerelateerde klachten. Kom dan naar de lezing van drs. Nol Bernards op dinsdagavond 14 januari 2025. De locatie is het Nederlands Paramedisch Instituut (NPI), Berkenweg 7 te Amersfoort Het kantoor van de NPI bevindt zich op een paar honderd meter afstand van de Amershof en ligt op 8 minuten lopen van het Centraal Station te Amersfoort.
Kosten deelname euro 35 voor ISMA-Leden. Voor niet leden 45 euro.
Online deelname kost euro 25 voor ISMA-Leden en euro 35 voor niet-leden.
Inhoud van de lezing van Nol Bernards:
Op welke wijze zijn stress- en spanning gerelateerde klachten te verklaren door fysiologische processen? Wat is de biologische betekenis van de stressrespons? En waarom kan de ‘spanningstoestand’ worden verhoogd, onafhankelijk van de stressrespons?
Cruciaal in het ontstaan van stress- en spanning gerelateerde klachten is een verminderde belastbaarheid van betrokkene door onvoldoende mogelijkheid om te herstellen. Bij een gezond individu is er een balans tussen de door de belasting veroorzaakte vermindering van de belastbaarheid en een door herstelprocessen weer verbeterde belastbaarheid.
Veel van de symptomen en verschijnselen bij burn-out, chronische vermoeidheid, fibromyalgie en een aantal postvirale vermoeidheidssyndromen zijn het gevolg van vergelijkbare fysiologische ontregelingen.
Over Nol Bernards:
Nol Bernards is arts, stressfysioloog, docent en onderzoeker. Hij heeft meegewerkt aan de wetenschappelijke onderbouwing van de fysiotherapie en is mede-ontwikkelaar van het binnen de fysiotherapie gebruikte ‘Meerdimensionale belasting-belastbaarheidsmodel’. Dit model is gebruikt bij het formuleren van de KNGF-richtlijnen en Nol was bij de ontwikkeling van meerdere richtlijnen betrokken. Als docent-onderzoeker is hij werkzaam geweest aan de opleiding fysiotherapie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en als docent-wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Paramedisch instituut. Hij deed onderzoek naar de biologische betekenis van de stressrespons aan de afdeling medische fysiologie en sportgeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Nol is lid van de Raad van Advies bij het Van Dixhoorn centrum voor ademtherapie en geeft binnen de driejarige opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ les in de stressfysiologie.
Sinds november 2023 is hij gediplomeerd adem- en ontspanningstherapeut Methode van Dixhoorn.
SAVE THE DATE:
Thijs Launspach, psycholoog en schrijver, columnist, auteur van diverse boeken over mentale gezondheid, stress, burn-out, millennials en keuzestress spreekt voor ons op dinsdagavond 25 maart 2025, 19.30-21.00 uur.
ISMA-Nederland wil het komend jaar aandacht geven aan bijdragen van Nederlandse onderzoekers aan het internationale stress-onderzoek, zoals die van Prof. Dr. Larissa Hoogsteder, ‘Forensic Treatment Center De Waag’, bijzonder hoogleraar UVA – die vorig jaar een artikel schreef in het International Stress Management Journal over Mind-fulness-interventies en (agressief) probleemgedrag van jongeren: de rol van stress.
En Prof. Dr. Jessica de Bloom: haar onderzoekswerk in Finland was belangrijk voor onze Leidraad Herstel en de daarop gebaseerde workshop.
Dit jaar hield ze haar inaugurele rede als hoogleraar in Groningen.
Met vriendelijke groet, alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar.
Annet Esser, secretaris ISMA-Nederland
Dr Rendel de Jong, bestuur ISMA-Nederland