ISMA lezing

Maandag 17 november 2014
van 19.30 - 21.00 uur

Gastspreker:
Heilwine Bakker

Onderwerp:
Zelfsturing naar persoonlijke gebruiksaanwijzing.
Preventie en herstel bij (dreigend) psychisch verzuim in werk en levenstaken

Plaats:
'De Amershof', Snouckaartlaan 11, 3811 MA Amersfoort

Toelichting lezing:
Ze reikt deze workshop handvatten aan voor de praktijk. Balans & Impuls is sinds 1997 actief met eerste en tweede lijn psychologisch/psychiatrische hulpverlening voor mensen in veeleisende werk en privélevens. Ze ontwikkelde een aanpak waarin klanten praktisch houvast krijgen om hun “persoonlijke gebruiksaanwijzing “ te hanteren en zicht te krijgen op de rol en context waarin ze het beste tot hun recht komen. Daarnaast lokt het leven in onveiligheid waarin de vitale pijlers bedreigd worden (inkomen, gezondheid, persoonlijke stabiliteit, gezin, sociaal systeem) “omgevingsgestuurd” gedrag uit. Men moet immers alert zijn om de bedreigende omgeving en stressbronnen. Het is opvallend dat het “omgevingsgestuurde” gedrag actief blijft ook wanneer er weer veiligheid is en ruimte voor zelfsturing. Het dagelijks bestaan wordt gebaseerd op stress en overleven, in plaats van leven. In het bieden van psychosociale en fysieke hulpverlening kan men meer alert zijn op deze processen en zelfsturing op basis van de gebruiksaanwijzing van de persoon stimuleren. Het trainen om de focus te houden op energiebronnen, ook in tijden van stress is een belangrijke bron van herstel/of dragen van structurele beperkingen. Daarnaast is het van belang bij individuele problematiek meer oog te hebben voor de sociaal- maatschappelijke context die deze problemen uitlokken en onderhouden. Psychosociaal hulpverleners mogen net zoals bij artsen meer gebruikelijk is, “trendwatcher” zijn van problematiek en verantwoordelijkheid nemen voor duurzame verbeteringen.

Een voorbeeld is dat met dank aan de inzet van artsen van het Ziekenhuis Westfriesgasthuis, de leeftijd van toegestaan alcoholgebruik van 16 naar 18 jaar is verhoogd. Heilwine zet zich in het bijzonder in voor reddingswerkers (politie, brandweer, ambulance, militairen) en nam het initiatief voor de SIRE campagne “Handen af…” Momenteel loopt onder leiding van Prof.Dr.A.W.K. Gaillard en Prof.Dr. M.J.P.M. Veldhoven een promotie onderzoek naar de impact van een beroepsleven van reddingswerk op persoonlijk functioneren en levenstaken. Ze hoopt dat dit onderzoek bijdraagt aan de inzet van beschermende factoren in een hoog risico beroep van reddingswerkers, waarvan de voornaamste hersteltijd en steun zijn.

De aanpak is beschreven in drie boeken van haar hand:

 • Hoe mensen werken, een praktijkgids voor leidinggevenden. Uitgave Kluwer 2007, ism Prof.Dr. A.W.K. Gaillard, Prof.Dr. E.H.M. Eurelings-Bontekoe. Het boek ontving een nominatie voor beste HRM boek van het jaar.
 • Weerbaarheid voor reddingswerkers, uitgave SDU 2007
 • Jezelf besturen, zelfsturing naar je persoonlijke gebruiksaanwijzing, Tatra Media 2007 Zie www.balans-en-impuls.nl en www.trafficlighttool.eu Daarnaast schreef ze enkele artikelen in vakbladen waarvan enkele worden meegezonden bij de uitnodiging.
  (zie hieronder bij "Publicaties")

  Diner en lezing:
  Van 18.00 - 19.30 uur kunt u deelnemen aan het eenvoudige diner met aansluitend de lezing van 19.30 - 21.00 uur. De kosten voor diner en lezing (inclusief koffie of thee) zijn € 40,00 voor leden en € 50,00 voor niet leden.
  Wilt u doorgeven of u een gewoon dan wel een vegetarisch menu wenst?

  Lezing:
  Komt u alleen naar de lezing dan betaalt u als lid € 25,00 (inclusief koffie of thee) en is het voor niet leden € 35,00.
  Wilt u nog iets extra gebruiken dan is dit voor eigen rekening!

  Aanmelding:
  U geeft zich op via het aanmeldingsformulier en door overmaken van het bedrag op girorekening: 154370, secretariaat ISMA-Nederland, Dokter Rupertlaan 82, 3761 XV SOEST

  Publicaties:
  De impact van een loopbaanleven als reddingswerker
  Ziekteverzuim door psychische klachten

  Op www.amershof.nl vindt u de routebeschrijving.  [ terug ]
  ISMA-Nederland