ISMA lezing

Maandag 8 juni 2009
van 19.30 - 21.00 uur

Gastspreker:
Drs. M. van Osselaer

Onderwerp:
Mindfulness

Plaats:
'De Amershof', Snouckaartlaan 11, 3811 MA Amersfoort

Toelichting lezing: Een belangrijk deel van de tijd zijn we niet met onze aandacht in het huidige moment, maar in het verleden of de toekomst. We staan onder de douche, maar zijn met onze gedachten bij de beslommeringen van de dag die voor ons ligt. Terwijl we naar een collega luisteren, dwalen onze gedachten af naar de vergadering van daarnet. En terwijl we in het bos wandelen, piekeren we over ons werk. Nadenken kan heel constructief, nodig en nuttig zijn, maar veel van onze gedachten zijn helemaal niet constructief. Daarnaast hebben we de neiging om de dingen vaak niet te accepteren zoals ze zijn. We willen bijvoorbeeld dat onze baas meer waardering voor ons heeft of dat onze collega's net zo hard hun best doen als wij.
Mindfulness betekent aandacht geven aan het huidige moment, zonder daarover te oordelen. Dat houdt in dat je niet bezig bent met waar je vandaan komt of waar je naar toe gaat, maar dat je met je aandacht daar bent waar je op dat moment bent, gericht op datgene waar je op dat moment mee bezig bent. De houding van niet oordelen betekent niet dat je alles maar moet accepteren zoals het is, het betekent wel dat je dat wat zich aandient onder ogen ziet, met open vizier.
Mensen denken vaak dat mindfulness zweverig is. Het tegendeel is het geval. Als je mindfulness beoefent, sta je met beide benen stevig op de grond in het hier en nu. Terwijl we in ons dagelijks leven juist gewend zijn om in onze gedachten steeds weg te zweven van waar we op dat moment mee bezig zijn. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van mindfulness. Zo is vastgesteld dat mindfulness een gunstig effect kan hebben op bijvoorbeeld stress, het immuunsysteem, de bloeddruk, concentratie, lichamelijke herstelprocessen en pijn. In Nederland worden op grote schaal aandachttrainingen gegeven aan mensen die bijvoorbeeld last hebben van terugkerende depressie, werkgerelateerde stress of chronische pijn.
In deze lezing maakt u kennis met de theoretische achtergrond van mindfulness en geef ik een overzicht van de verschillende toepassingsmogelijkheden. Uiteraard is er ook ruimte om zelf te oefenen en ervaringen uit te wisselen.

Korte beschrijving van de spreker: Maaike van Osselaer is arbeidspsycholoog en mindfulnesstrainer. Zij studeerde Psychologie aan de Katholieke Universiteit in Leuven en was als onderzoeker een jaar verbonden aan de Universiteit van Massachusetts (VS). Zij heeft in verschillende organisaties gewerkt als arbeidspsycholoog, organisatieadviseur en projectleider HR. Als arbeidspsycholoog houdt zij zich voornamelijk bezig met de individuele begeleiding van mensen met arbeidsgerelateerde stressklachten. Daarnaast is zij mindfulnesstrainer en werkt samen met Rob Brandsma, mindfulnesstrainer en auteur van o.a. het boek "Beter Nu".

Diner en lezing:
Van 18.00 - 19.30 uur kunt u deelnemen aan het eenvoudige diner met aansluitend de lezing van 19.30 - 21.00 uur. De kosten voor diner en lezing (inclusief koffie of thee) zijn 40,00 voor leden en 50,00 voor niet leden. Wilt u doorgeven of u een gewoon dan wel een vegetarisch menu wenst?

Lezing:
Komt u alleen naar de lezing dan betaalt u als lid 25,00 (inclusief koffie of thee) en is het voor niet leden 35,00. Wilt u nog iets extra gebruiken dan is dit voor eigen rekening!

Aanmelding:
U geeft zich zo snel mogelijk op via het aanmeldingsformulier en door overmaken van het bedrag op girorekening: 154370, secretariaat ISMA-Nederland, Kon. Julianalaan 55, 3956 XK Leersum.

Op www.amershof.nl vindt u de routebeschrijving.[ terug ]
ISMA-Nederland