International Stress Management Association (ISMA)


In 1979 opgericht, onder de naam van International Stress & Tension Control Society.

Een mondiale, interdisciplinaire en professionele organisatie van mensen die in stress management of stress onderzoek werkzaam zijn.

Nationale Afdelingen: AustraliŽ, Brazilie. Frankrijk, GeorgiŽ, Hong Kong, India, Japan, Nederland, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten. Actieve leden bestaan er in meer dan 16 landen.

Leden zijn werkzaam in meer dan 60 verschillende beroepen, o.m.: (bedrijfs-)gezondheidszorg, onderwijs, onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven, privť- praktijken, adviesburo's.


Bestuur
Huidige president van ISMA: Lennart Levi
Vorige presidenten: Edmund Jacobson, W. Horsley Gantt, Joseph Wolpe, F. J. Mc.Guigan, Desmond Kelly, Charles D. Spielberger.

Bestuursleden: Hoofdkwartier in de Verenigde Staten
Website: www.isma-usa.org

ISMA-UK
website: www.isma.org.uk
geeft het tijdschrift Stress News uit

Organiseert, samen met een nationale afdeling, regelmatig een internationaal congres: Verenigd Koninkrijk (1979, 1983, 1988), Frankrijk (1992), Nederland (1995), AustraliŽ (1996), UK (2001). Het eerstvolgende congres zal zijn in de V.S. (2004)

International Journal of Stress Management is the official publication of the International Stress Management Association


Historie
De ISMA werd opgericht ter gelegenheid van de eerste internationale conferentie in 1979, te London, georganiseerd door Joe MacDonald Wallace, Wesly Sime and Joe McGuigan, onder de naam International Stress and Tension Control Society (ISTCS). Bij het volgende congres in 1983 werd de naam gewijzigd in ISMA. De oprichters kwamen voort uit de school van Edmund Jacobson, de grondlegger van Progressieve Relaxatie. De gedachte was dat zelfregulatie van spanning essentieel is om te leren beter met stressoren om te gaan. Stressmanagement op het niveau van het individu stond hierbij centraal. Zij waren verenigd in de American Association of the Advancement of Tension Control (AAATC) en hadden in 1974 - 1976 drie nationale conferenties gehouden in Chicago, USA waar Jacobson woonde.
De laatste jaren is de nadruk meer en meer op de omgevings stressoren en de werksituatie komen te liggen. Dit komt duidelijk tot uitdrukking in de inhoud van het International Journal of Stress Management dat in 1994 werd gestart, met Joe McGuigan als editor.